Het praktijkexamen

 

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Van deze 55 minuten zijn 40 minuten zijn gereserveerd voor het rijgedeelte en 15 minuten voor de kennismaking en toelichting van je uitslag. Je rijdt in je eigen lesauto en de examinator zit naast je en geeft de opdrachten en aanwijzingen.

 

De examinator beoordeelt jou of je de auto voldoende onder controle hebt en of je vlot, veilig en zelfstandig door het verkeer gaat. Een examen zonder fouten kan niet, je wordt beoordeeld over de gehele rit. Deze moet uiteraard voldoende zijn.

 

Het praktijkexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • ogentest (kenteken lezen op ca 25 meter afstand)
  • voertuig controle
  • verkeersdeelneming (rijonderdeel).
  • 2 bijzondere manoeuvres. (indien hiervoor geen vrijstelling is afgegeven na een TTT)
  • ca. 10 minuten zelfstandig route rijden.

Bij de bijzondere manoeuvres zijn voertuigbeheersing, zelfstandigheid en veiligheid belangrijke zaken. De examinator heeft de keus uit parkeren, omkeren, stopopdracht of de hellingproef.

Van de leerling wordt verwacht dat hij/zij zelf kiest waar de opdracht het beste kan worden uitvoeren. Tijdens het uitvoeren van de bijzondere verrichting moet goed worden gelet op de veiligheid.

In principe worden er 2 bijzondere manoeuvres gedaan tijdens een examen.

 

Wat moet je meenemen naar het examen

Om deel te mogen nemen aan het examen heb je behalve een je lesauto ook een geldig legitimatiebewijs nodig en een geldig theoriecertificaat B. Indien je tijdens je tussentijdse toets vrijstelling hebt behaald is het verstandig om dit formulier ook mee te nemen.

Zo gaat het er aan toe tijdens het praktijk examen.